© Instagram

Miljuschka Witzenhausen reageert op levenslang oom Holleeder: ‘we hebben zoveel verloren’

Presentatrice Miljuschka Witzenhausen heeft gereageerd op de levenslange gevangenisstraf voor haar oom, topcrimineel Willem Holleeder.

Witzenhausen stuurde haar volgers een nieuwsbrief waarin ze ingaat op de zaak. Het ging volgens haar om een emotionele rollercoaster en dat er vrijdag een climax is bereikt met de uitspraak van het gerechtshof tegen haar oom. Haar moeder Astrid heeft tegen Willem verklaringen afgelegd en gesprekken opgenomen. Ook schreef ze twee boeken Judas en Dagboek van een getuige die gelinkt zijn aan de zaak.

‘De dag van de waarheid. Mijn leven lang heeft er een grote donderwolk van familieleed boven ons hoofd gehangen. Hand in hand zaten we in spanning te luisteren naar het vonnis. Overmand door verdriet. Want we hebben zoveel verloren door de jaren heen. Ik heb moeten aanzien hoe mijn moeder constant door het slijk werd gehaald. Dus je zou denken dat dit als winnen voelt. Toch is het wrang. Bitterzoet. Blijft het pijnlijk en verdrietig.’ Aldus Miljuschka.

Volgens justitie is Holleeder schuldig aan vijf liquidaties waaronder de moord op zijn zwager Cor van Hout. Het gaat om de moorden op Van Hout (2003), Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Daarnaast is hij volgens de officier schuldig inzake de mislukte aanslag op John Mieremet in 2002 en de uiteindelijke liquidatie van Mieremet in 2005.

De strafeis van levenslang is niet verassend. Holleeder kreeg eerder dezelfde straf te horen tijdens de rechtszaak en is hiertoe ook uiteindelijk veroordeeld. Veel bewijs kwam uit verklaringen van zijn zussen Astrid en Sonja die zich tegen hun broer hebben gekeerd en ook van verklaringen van kroongetuigen Fred Ros en Peter La Serpe.

Echt hard bewijs voor betrokkenheid bij liquidaties is er niet tegen Holleeder. Het is veel van horen zeggen maar dat is volgens het gerechtshof kennelijk ook genoeg. Eén van Nederlands bekendste criminelen, die veel roem (berucht werd) na de Heineken ontvoering, komt dus nooit meer vrij.