© OM

Minderjarige Nederlandse uithalers blokken cocaïne gepakt op haventerrein Antwerpen

Een aantal minderjarige Nederlandse drugsuithalers zijn door België overgeleverd.

Deze week en vorige week zijn de twee minderjarige Nederlanders overgebracht van een Belgische gevangenis naar een Nederlandse gevangenis. De jongens van 16 en 17 jaar uit Rotterdam werden aangehouden toen zij van het Antwerpse haventerrein wilde vluchten.

De Belgische politie hield de Nederlandse verdachten afgelopen maand aan in de haven van Antwerpen terwijl ze bezig waren containers in te klimmen om daar vervolgens drugs uit te halen. Ze werden direct opgepakt en ingesloten voor verhoor.

Nu zijn de jonge Nederlanders in het kader van strafovername overdragen van België aan Nederland. De verdachten zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris van de Rotterdamse rechtbank. De verdachten zijn geschorst en mogen onder strenge voorwaarden hun proces in vrijheid afwachten. De minderjarige verdachten worden in Nederland vervolgd voor in België gepleegde feiten.

Sinds 1 januari 2022 is het in Nederland strafbaar om onbevoegd aanwezig te zijn op een haventerrein. Hierdoor kunnen uithalers worden aangehouden en heeft Nederland nu de mogelijkheid deze verdachten over te nemen.