© OM

Minderjarige uithalers gepakt in havens België overgeleverd aan Nederland

Minderjarige uithalers die in België gepakt worden in de haven worden aan Nederland overgeleverd en vervolgd.

Sinds kort neemt Nederland de strafvervolging over van minderjarige uithalers die zijn aangehouden in België. Dit gebeurt volgens een woordvoerder op basis van een nieuwe jeugdregeling en de Nederlandse uithalerswet. In oktober en november is een aantal uithalers veroordeeld tot jeugddetentie en resocialisatietrajecten. Inmiddels zijn vijf minderjarige jongeren overgebracht van België naar Nederland.

Het samenwerkingsverband tussen Nederland en België is in de strijd tegen drugscriminaliteit. Regelmatig arresteert de Belgische politie uithalers van drugs. Deze jongeren zijn voornamelijk afkomstig uit Amsterdam, Rotterdam en Almere. De politie treft deze uithalers aan in de haven, op drugsgevoelige plekken waar bijvoorbeeld fruit of koffie uit Zuid-Amerika wordt overgeladen.

Een minderjarige uithaler wordt vanaf nu in Nederland vervolgd voor de in België gepleegde feiten. Sinds begin 2022 is het Nederland ook strafbaar om op een haventerrein te zijn zonder duidelijke reden. Dit maakt deze nieuwe aanpak mogelijk. Voor het ingaan van de nieuwe uithalerswet konden minderjarige uithalers in Nederland alleen een boete krijgen van 95 euro.