“Mister sprinkhaan” uit Venlo hoort 12 jaar tegen zich eisen voor grootschalige drugsproductie

Het Openbaar Ministerie heeft de maximale gevangenisstraf van 11 jaar en 8 maanden geëist tegen een vermeende drugsproducent uit Venlo. Tegen twee medeverdachten werd op woensdag 25 oktober in de rechtbank Den Bosch een straf van 8 jaar cel geëist. De zaak draait om de grootschalige productie van synthetische drugs en de verontreiniging van een natuurgebied, met aanzienlijke milieuschade tot gevolg.

De rechtszaak is een gevolg van een onderzoek met de codenaam ‘Goudhaan’. Dit onderzoek begon nadat er meldingen waren van een vreemde geur in een rijtjeshuis in Venlo en de ontdekking van gedumpt drugsafval en chemicaliën in het kwetsbare natuurgebied Zwart Water.

De verdachten, drie mannen van respectievelijk 59, 37 en 44 jaar oud uit Venlo, Roermond en Deurne, werden in november 2020 aangehouden. Bij huiszoekingen in woningen, auto’s en bedrijfslocaties troffen de politieagenten synthetische drugs, grondstoffen en benodigdheden voor de productie aan, evenals contant geld, vuurwapens en jammingapparatuur om telefoonverkeer te verstoren en afluisteren moeilijker te maken.

De hoofdverdachte, die zich schuilhield onder het pseudoniem ‘mister sprinkhaan’ op EncroChat, had een strafblad met eerdere veroordelingen voor drugs en witwassen. Hoewel zijn voorlopige hechtenis eerder was geschorst, werd hij in oktober weer vastgezet op verdenking van vluchtgevaar naar Turkije om daar de nationaliteit aan te nemen en zo zijn straf te ontlopen.

Het OM beschuldigt de hoofdverdachte van leidinggeven aan een criminele organisatie die op verschillende locaties synthetische drugs produceerde, waaronder in gehuurde huisjes op een vakantiepark. Het OM beweert ook dat de verdachten opzettelijk grote hoeveelheden chemicaliën en drugsafval hebben gedumpt in het kwetsbare natuurgebied Zwart Water, wat aanzienlijke milieuschade heeft veroorzaakt.

De vervuiling van de bodem in het natuurgebied heeft geleid tot een saneringskostenraming van €150.000, die het OM wil verhalen op de verdachten. De officier van justitie benadrukte het ongekende contrast tussen de wereldwijde inspanningen voor duurzaamheid en de illegale drugsproductie in de natuur, en beschuldigt de verdachten van het opzettelijk negeren van de aangerichte milieuschade.

De verdachten worden formeel beschuldigd van bodemverontreiniging, grootschalige drugsproductie, leidinggeven aan een criminele organisatie en witwassen. Voor de hoofdverdachte eist de officier van justitie de maximale straf en de herroeping van een voorwaardelijke invrijheidsstelling van 3 jaar, wat zou betekenen dat hij nog eens 3 jaar moet uitzitten.

De uitspraak in deze zaak wordt verwacht op 11 december.