ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Mogelijk leger ingezet voor beveiliging Marengo-liquidatieproces rond Ridouan Taghi

Het Marengo-liquidatieproces rond Ridouan Taghi gaat mogelijk beveiligd worden door het leger.

Dat schrijft de NOS op basis van bronnen. Het kabinet zou zich ernstig zorgen maken over de zware taak voor de politie om alle verdachten in dit proces onder beveiliging naar de rechtszaken te vervoeren. In totaal staan zestien personen terecht, waaronder Ridouan Taghi. De beveiligingsoperatie rond het liquidatieproces zou de grootste ooit worden genoemd. Honderden agenten zijn elke procesdag op de been voor de beveiliging tijdens onder meer de transporten. Nu wordt besproken of het leger hier mogelijk voor ingezet kan worden zodat de druk afneemt voor de politie.

Taghi wordt in het Marengo-proces verdacht van een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin.

Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel. Het gaat onder meer om de moord op Martin Kok van Vlinderscrime. Recent werd in Italië een verdachte aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid rond de liquidatie van Kok. De liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B. en zijn advocaat Derk Wiersum zijn nog niet toegevoegd aan het Marengo-proces.