Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

‘Moordmakelaar’ reeks Mocro Maffia liquidaties wil na zwijgrecht en levenslange eis toch verklaren

De man die door justitie verdacht wordt van betrokkenheid bij een reeks Mocro Maffia liquidaties, wil nu toch verklaringen afleggen.

Eerder had verdachte Iliass K. geweigerd om te praten met politie en justitie. Hij heeft zich vanaf het begin beroepen op zijn zwijgrecht maar meldde wel onschuldig te zijn. Justitie heeft een levenslange gevangenisstraf geëist tegen K. voor meerdere liquidaties. Nu blijkt dat de verdachte toch wil praten. De zaak is nu voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Tegen de Amsterdammer werd op 25 mei een levenslange gevangenisstraf geëist voor het aansturen van drie liquidaties in 2014 en het geven van zeker twee niet uitgevoerde moordopdrachten in 2014 en 2015. K. zou volgens de officier bij een bende horen die voort is gekomen uit de organisatie van de in 2014 geliquideerde topcrimineel Gwenette Martha.

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet K. als schakel tussen de opdrachtgevers en uitvoerders van liquidaties. Hij zou moordopdrachten hebben aangenomen en zette die vervolgens uit naar derden die de liquidaties daadwerkelijk uitvoerden. Een soort ‘moordmakelaar’ in de ogen van de aanklagers. Volgens het OM had K. ‘geen enkel respect’ voor het leven van zijn slachtoffers.

Het gaat om meerdere Mocro Maffia liquidaties die gelinkt zijn aan een conflict tussem bepaalde groepen in Amsterdam. Eén van de moorden was een vergismoord waarbij de onschuldige Stefan Regalo Eggermont werd doodgeschoten. Hij had de pech in hetzelfde type auto te rijden als het beoogde doelwit, de inmiddels tot levenslang veroordeelde crimineel Omar L.

In het liquidatieproces staan in totaal negen verdachten terecht. Het meeste bewijs kreeg justitie in handen na het kraken van versleutelde PGP berichten. De rechtszaak gaat binnenkort weer verder en eind augustus wordt een uitspraak verwacht.