Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Nabestaanden boos nadat euthanasie wordt verleend aan verdachte moord

Een verdachte van moord is in Spanje overleden na euthanasie.

Het gaat om de 46-jarige Marin Eugen Sabau die van de Spaanse rechter toestemming kreeg voor euthanasie. Dit tot afschuw van de nabestaanden van zijn slachtoffers. Sabau werd namelijk nog verdacht van moord en moest hiervoor nog voor de rechtbank verschijnen.

In december 2021 werd Sabau ontslagen en hij claimde dat dit door racisme kwam. Hij ging terug naar het bedrijf in Tarragona waar hij werkzaam was en gijzelde zijn collega’s. Toen de politie arriveerde werd er een dode en drie gewonden aangetroffen. Sabau werd neergeschoten en aangehouden.

Door de schot liep de moordverdachte schade aan zijn ruggenmerg op. Dat leidde tot een beenamputatie en een gedeeltelijke verlamming, waarna Sabau euthanasie aanvroeg . De rechter gaf hiervoor toestemming, ondanks het feit dat de man nog verdacht werd van moord. De nabestaanden eisten dat dit niet door zou gaan.

‘Het ging er niet om euthanasie te voorkomen, maar we wilden wel dat de slachtoffers een eerlijk proces zouden krijgen’, aldus advocaat José Natonio Bitos die de nabestaanden bijstaat, in het Spaanse dagblad El País. De verdachte heeft zijn wens gekregen en is inmiddels overleden.