Nederland levert Rus voor witwassen losgeld ransomware uit aan Amerikanen

De Nederlandse autoriteiten hebben een Rus uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De man wordt verdacht van het witwassen van losgeld van ransomware.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie bekendgemaakt. Het gaat om de 29-jarige Denis Mihaqlovic Dubnikov die op 2 november 2021 door de marechaussee werd aangehouden op Schiphol. Dit was op verzoek van de FBI. Dubnikov wordt namelijk verdacht van het witwassen van geld buitgemaakt van gijsoftwareslachtoffers.

Het gaat om personen die werden getroffen door de ransomware Ryuk. De software werd vorig jaar gebruikt om de systemen van de grote Amerikaanse ziekenhuisketen UHS over te nemen en te vergrendelen. Uiteindelijk heeft UHS omgerekend 66 miljoen euro moeten betalen om weer toegang te krijgen tot zijn computersystemen.

De uitgeleverde Rus zou betrokken zijn bij het witwassen van grote bedragen. Hij riskeert hiervoor een gevangenisstraf van 20 jaar. De andere verdachten in de zaak zouden volgens een woordvoerder van justitie zeker 70 miljoen dollar aan losgeld hebben witgewassen.