Nederland maakt afspraken met VAE: Dubai geen veilige haven meer voor criminelen

De Nederlandse autoriteiten hebben verdragen gesloten met de Verenigde Arabische Emiraten om de georganiseerde misdaad beter aan te kunnen pakken.

Met de nieuwe afspraken kunnen verdachten makkelijker worden aangehouden en uitgeleverd voor hun proces of om een opgelegde straf uit te zitten. Het gaat om twee verdragen, meldt demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus maandag aan de Tweede Kamer.

Politie en justitie kunnen met de twee verdragen makkelijker verdachten, getuigen, slachtoffers en deskundigen horen. Daarnaast kunnen criminele geldstromen beter worden getraceerd en mogelijk in beslag genomen. ‘De twee verdragen zullen de operationele samenwerking intensiveren en onze gezamenlijke strijd tegen internationale ondermijnende criminaliteit verder versterken’, aldus Grapperhaus. De verdragen moeten nog wel worden ondertekend en voorgelegd aan de Tweede Kamer.

Ridouan Taghi, die enige tijd de meest gezochte persoon van Nederland was, werd in december 2019 aangehouden in Dubai. Hij wordt nu vervolgd voor onder meer meerdere liquidaties en pogingen tot liquidaties. De nieuwe verdragen zijn volgens het ministerie niet gelinkt aan het dossier rond Taghi. Er zouden meer zware criminelen, en niet alleen uit Nederland, in Dubai en omstreken zitten.