Foto ter illustratie.

Nederlander gepakt met koffer vol met stapels cash bij Kanaaltunnel moet ruim half miljoen betalen

Een Nederlander die bij de Kanaaltunnel gepakt werd met een koffer vol cash moet ruim een half miljoen euro betalen aan de Britse staat.

De 45-jarige Harm S. werd in februari 2019 gecontroleerd toen hij op het punt stond om een trein te pakken bij de Kanaaltunnel. De Nederlander gaf aan dat hij op zakenreis was geweest naar Dublin en nu onderweg was naar zijn ouders in Nederland voor hij weer terug zou keren naar zijn woonplaats Andorra. Op de vraag of S. geld bij zich had, gaf hij aan misschien iets van 5000 euro bij zich te hebben.

In een laptoptas werd niets gevonden maar op aanwijzen van de verdachte werd ook een koffer gecontroleerd. S. gaf voor de douaniers deze openden al aan dat er cash in zat. Het zou gaan om tussen de 400 en 500.000 euro. Eenmaal open bleek er inderdaad een aanzienlijke hoeveelheid cash in de koffer te liggen. Het ging om dozen vol biljetten van 20 en 50 euro. In totaal zat er 559.075 euro in de dozen.

De Nederlander gaf aan dat het geld zijn spaargeld was en hij dit kon bewijzen. Hier heeft hij kans voor gekregen maar tot nu toe is dat niet gelukt. De Britse autoriteiten vermoeden dat het geld afkomstig is van een criminele organisatie uit Ierland. Omdat de verdachte de herkomst niet heeft uit kunnen leggen is het gehele bedrag verbeurd verklaard. De 560.000 euro gaat nu naar de Britse staat.