© Crime-Nieuws.nl

‘Nederlander kocht in Colombia grote partijen cocaïne voor drugsbendes met crypto’

In Colombia is een Nederlander aangehouden die voor meerdere drugsbendes in Europa cocaïne inkocht en betaalde met cryptovaluta.

Dat schrijven Colombiaanse media. Het gaat om de 36-jarige Jurick C. uit Curaçao die al enige tijd gezocht werd door het Verenigd Koninkrijk inzake een levensdelict. C. zou een bemiddelende rol hebben gespeeld tussen Colombiaanse narcos en criminele organisaties in Europa. Volgens bronnen van de krant zou hij grote partijen cocaïne hebben ingekocht en betaalde voornamelijk in cryptovaluta’s.

De Nederlander liep tegen de lamp bij een actie van de politie in de stad Cali. Op verzoek van Interpol stond C. internationaal gesignaleerd in verband met een moord in Londen. Het gaat volgens de Colombiaanse autoriteiten om de eerste verdachte die grote partijen financierde met cryptovaluta en tegen de lamp is gelopen. Volgens de onderzoekers zou C. voor rond de 10 miljoen dollar per maand aan transacties doen.

Eerst werd de cocaïne bekeken en gekeurd en vervolgens werd de helft aanbetaald in crypto. Zodra het drugstransport arriveerde in de haven van bestemming werd de andere helft aan cryptovaluta overgemaakt. De verdachte zit vast en het onderzoek naar grootschalige drugssmokkel en betalingen in crypto is in volle gang. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.