Blokken cocaine
20 kilo blokken cocaïne. (Foto ter illustratie)

Nederlander met levenslang voor liquidatie drugsmilieu België rond verborgen ruimtes aangehouden

De 54-jarige Nederlander Michel Z. is eind december in Kroatië opgepakt en inmiddels uitgeleverd aan België.

Het Openbaar Ministerie in Gent heeft bevestigd dat hij daar vastzit. Z. werd eerder bij verstek veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf vanwege zijn betrokkenheid bij een moord in het drugsmilieu.

Moord in het drugsmilieu

Z. werd schuldig bevonden aan het laten uitvoeren van de moord op de 41-jarige Raouf Ben Alita, wiens lichaam eind 2018 werd gevonden in Kloosterzande, Nederland. De moord was het gevolg van een conflict binnen het drugsmilieu. Michel Z. en zijn broer hielden zich bezig met de handel in oude busjes, waarin verborgen ruimtes waren ingebouwd voor het transport van drugs.

In totaal werden zes Nederlanders veroordeeld voor hun rol in de zaak. Michel Z. kreeg de zwaarste straf: levenslang. De overige vijf verdachten kregen celstraffen tot twintig jaar. Z. meldde zich niet bij de gevangenis voor de start van het proces en was sindsdien voortvluchtig. Na een Europees arrestatiebevel werd hij uiteindelijk opgespoord in een afgelegen dorp in Kroatië, vlak bij de Servische grens.

Nu hij in België vastzit, heeft Z. nog de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen zijn veroordeling.

Verborgen ruimtes in voertuigen en drugssmokkel

De methode waarbij drugs worden gesmokkeld in verborgen ruimtes van voertuigen is al jaren een veelgebruikte tactiek in de georganiseerde misdaad. Smokkelaars maken gebruik van speciaal aangepaste compartimenten in auto’s, busjes en vrachtwagens om drugs te verbergen en grenscontroles te omzeilen.

Deze verborgen ruimtes, ook wel ‘hides’ genoemd, worden vaak professioneel ingebouwd en kunnen op verschillende manieren worden geopend, bijvoorbeeld met geheime schakelaars, magnetische sloten of hydraulische systemen. De drugs worden verstopt in deuren, onder vloeren, in brandstoftanks of achter dashboardpanelen.

Autoriteiten in Europa en daarbuiten treffen regelmatig voertuigen aan met dit soort geheime compartimenten. Ondanks geavanceerde controleapparatuur, zoals röntgenscanners en speurhonden, blijven drugssmokkelaars nieuwe methoden ontwikkelen om de pakkans te verkleinen. Vooral voertuigen die voor ogenschijnlijk legitieme handel worden gebruikt, zoals tweedehands busjes of vrachtwagens, zijn populair in criminele netwerken.

Volg Crime Nieuws op:

WhatsApp Instagram Snapchat Twitter (X)