© Guardia Civil

Nederlander verdacht van betrokkenheid bij Mocro Maffia liquidaties gepakt tijdens vieren verjaardag in Spanje

De Spaanse politie heeft een Nederlander aangehouden die gezocht werd voor betrokkenheid bij liquidaties in Nederland en Spanje.

Het gaat volgens onze bronnen om de 31-jarige Jeffrey H.S. die door de politie in Nederland verdacht wordt van betrokkenheid bij liquidaties. Ook de Spaanse politie verdenkt de gezochte verdachte van betrokkenheid bij een liquidatie. Het zou gaan om een moord op een 46-jarige Colombiaanse man. Het slachtoffer werd in 2016 in de gemeente Mijas in Malaga doorzeefd met kogels en geliquideerd. Zijn vriendin werd ook geraakt door kogels en moest zwaargewond naar het ziekenhuis. De vrouw heeft de liquidatie uiteindelijk overleefd. De Colombiaan zou zijn vermoord vanwege een conflict om een gestolen partij cocaïne waar zware criminelen uit Nederland bij betrokken zouden zijn. De nu opgepakte verdachte zou volgens de Spaanse recherche het slachtoffer mogelijk hebben gelokt naar de plek waar hij doorzeefd werd met kogels.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland verdenkt H.S. van betrokkenheid bij het voorbereiden van meerdere liquidaties gelinkt aan de Mocro Maffia oorlog die in 2012 startte na een conflict tussen twee groepen in Amsterdam. Hij zou volgens justitie mogelijk als een soort moordmakelaar hebben gefungeerd en zodoende liquidaties hebben gefaciliteerd. In die zaken waaraan H.S. gelinkt wordt zitten al meerdere personen vast waaronder Omar L., die levenslang heeft gekregen voor het aansturen van huurmoordenaars. De Nederlander werd al enige tijd gezocht door zowel de Spaanse als Nederlandse autoriteiten.

De Spaanse recherche kreeg in juni informatie binnen dat H.S. zich mogelijk in het land zou bevinden. Er is verder onderzoek verricht in onder meer de omgeving van Malaga. Uiteindelijk bleek dat de voortvluchtige verdachte zijn verjaardag zou vieren in een horecagelegenheid in Torremolinos. Agenten observeerden de locatie en hebben een inval gedaan toen meerdere personen binnen aanwezig waren om een besloten feestje te vieren. De gezochte Nederlander werd aangetroffen en is aangehouden. Of hij nu uitgeleverd zal worden aan Nederland of eerst in Spanje terecht zal staan in de zaak van de geliquideerde Colombiaan is nog niet bekend.

© Guardia Civil