Een Nederlandse vleeshandelaar uit Breda is in Frankrijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar vanwege grootschalige fraude met paardenvlees.

De rechtbank in Parijs heeft, volgens Franse media, de 69-jarige Jan F. en drie medeverdachten schuldig bevonden aan fraude en valsheid in geschrifte. De mannen zouden paardenvlees in Canada en Roemenië hebben ingekocht en vervolgens doorverkocht aan het Franse vleesverwerkingsbedrijf Spanghero.

Het bedrijf verkocht het vlees weer door aan een ander bedrijf die gespecialiseerd is in diepvriesmaaltijden. De etiketten op het vlees werden verwijderd en aangepast. Het bedrijf dat het vlees verwerkte in diepvriesmaaltijden dacht zodoende dat het Frans rundvlees kocht in plaats van paardenvlees uit Roemenië of Canada.

De Nederlander zegt onschuldig te zijn en niets af te hebben geweten van fraude. De rechtbank is hier niet in meegegaan en heeft een gevangenisstraf van twee jaar opgelegd. Naast de celstraffen moeten de veroordeelde mannen ook schadevergoedingen betalen aan gedupeerde bedrijven.