© Pexels

Nederlanders cel in voor stelen 252 luxe auto’s op ingenieuze wijze in Duitsland

In Duitsland zijn drie Nederlanders veroordeeld tot langdurige celstraffen voor het stelen van maar liefst 252 luxe auto’s en oldtimers in enkele maanden tijd.

Dat meldt het AD. De reeks autodiefstallen vonden plaats tussen februari 2019 en 28 november 2019. In die periode maakten de drie Nederlanders volgens het Duitse Openbaar Ministerie (OM) zeker 252 auto’s buit. Het drietal was vermoedelijk werkzaam voor de zogenaamde Audi-bende, die verantwoordelijk wordt gehouden voor een groot aantal plofkraken op geldautomaten.

Het drietal, Christian R. (32), Ricky H. (31) en Glenn K. (30), werkte volgens justitie in wisselende samenwerking. De verdachten werden uiteindelijk in december 2019 en maar 2020 aangehouden door de Nederlandse politie. R. en H. zouden in augustus 2019 betrokken zijn geweest bij een spectaculaire achtervolging met de politie in Wesseling. Hierbij werd met een gestolen A4 een politieauto geramd. De mannen in de auto, volgens de officier R. en H., zijn die dag ontkomen.

De diefstallen van de luxe auto’s vond voornamelijk plaats bij garages en autohandelaren in Noordrijn-Westfalen. Het drietal had zich gespecialiseerd in snelle luxe auto’s van Audi en BMW en bestelauto’s van Mercedes. Daarnaast werden er af en toe ook Porsches of SUV’s buitgemaakt. De auto’s werden gestolen middels ‘keyless entry’. Daarbij wordt het signaal van de originele autosleutel opgepikt met een apparaat waarna de wagen geopend kan worden.

De gestolen auto’s werden naar Nederland gebracht en verkocht aan plofkrakers van de Audi-bende of uit elkaar gehaald voor onderdelen. De verdachten zouden hiermee tonnen hebben verdiend. De totale verzekeringswaarde van de gestolen auto’s bedraagt rond de 7 miljoen euro. De rechtbank heeft de mannen straffen van zes jaar en negen maanden, zes jaar en vier jaar en negen maanden opgelegd.