© OM

Nederlanders in Dubai door Sky pgp-chats gepakt voor grootschalige internationale drugshandel

In Dubai zijn Nederlanders aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij grootschalige internationale drugshandel.

Het gaat om een internationale operatie gecoördineerd door Europol. Hierbij waren politiediensten uit Nederland, Spanje, België, Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten betrokken. Een van de verdachten is een 37-jarige man met zowel de Nederlandse als de Marokkaanse nationaliteit. Hij wordt door justitie verdacht van betrokkenheid bij de invoer van duizenden kilo’s cocaïne in 2020 en 2021, deelname aan een criminele organisatie, witwassen van grote hoeveelheden crimineel geld, ambtelijke corruptie en het bezit van vuurwapens. Het onderzoek naar hem werd gestart door gekraakte Sky ECC pgp-berichten.

Het werd gedurende het onderzoek duidelijk dat er sprake was van internationale drugshandel vanuit Zuid-Amerika via de haven van Antwerpen en Rotterdam. De aangehouden man wordt verdacht van een belangrijke coördinerende rol bij de invoer van cocaïne. Hij stond sinds april 2022 internationaal gesignaleerd en werd gezocht door alle bij Interpol aangesloten landen.

Er is een tweede Nederlandse verdachte aangehouden. Het gaat om een 40-jarige man die naast Nederlands staatsburger ook burger is van Bosnië Herzegovina. Ook tegen hem kwam de zaak aan het rollen door gekraakte Sky ECC pgp-berichten. De man wordt verdacht van het invoeren van grote partijen cocaïne. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij het voorbereiden van de invoer van bijna 8000 kilo grondstoffen voor de productie van amfetamine. De grondstoffen voor drugsproductie kwamen via de haven van Antwerpen en hadden een bedrijf in Nederland als eindbestemming.

De verdachte heeft volgens de onderzoekers vermoedelijk een belangrijke leidende rol gehad bij de invoer van de verboden goederen. Het gaat onder andere om een partij van ongeveer 1800 kilo cocaïne die in 2020 via de haven van Hamburg is ingevoerd met bestemming Nederland. Uit de Sky-chats blijkt ook mogelijke betrokkenheid van de man als organisator, makelaar en financier bij de import van 739,5 kilo cocaïne vanuit Durban (Zuid-Afrika) naar Rotterdam. De verdachten zitten vast en het onderzoek is in volle gang.