De Australische politie heeft een groot drugssmokkelnetwerk opgerold tussen Nederland en Australië. Bij de actie zijn acht Nederlanders aangehouden.

Tijdens operatie Parazonium werd een organisatie opgerold die verantwoordelijk wordt gehouden voor de grootschalige smokkel van harddrugs naar Australië. In samenwerking met de Nederlandse politie is er een actie opgezet. Op dinsdag 5 november had de Landelijke Recherche de drugsroute voldoende in beeld waarop is overgegaan tot actie. Onder gezag van het openbaar ministerie werd een grote politieactie opgetuigd, waarbij 120 politieagenten tegelijkertijd bij vijftien panden binnenvielen.

De invallen waren onder meer in Raamsdonksveer, Bergen op Zoom, Hoogeloon en Opglabeek (België). Bij de invallen werden vijf verdachten aangehouden en twee dagen later nog drie anderen. De acht mannen hebben de Nederlandse nationaliteit. In totaal werd meer dan 43.000 liter aan chemicaliën aangetroffen, 150 kilo MDMA, 1 kg Methamfetamine en 3 kilo cocaïne en twee vuurwapens.

Uit onderzoek van de Australische politie bleek dat de lading drugs via de Rotterdamse haven verscheept zou worden naar Australië. Daar zou de organisatie van plan zijn geweest om er pillen van te maken. In totaal zijn bij de invallen en doorzoekingen elf personen opgepakt, waaronder acht Nederlanders. Twee kopstukken zouden de organisatie hebben geleid. Een van hen, een 58-jarige man, is in België opgepakt en wordt overgeleverd aan de Nederlandse autoriteiten. Het onderzoek naar de grootschalige drugssmokkelnetwerk wordt voortgezet.