Een deel van de partij cocaïne. © Politie

Nederlandse criminelen domineren Europese markt grootschalige smokkel en handel in blokken cocaïne

Nederland domineert de cocaïnehandel en smokkel in Europa.

Dat blijkt uit een nieuw rapport van Europol en de UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime). De meeste partijen worden via de grote havens in Rotterdam, Antwerpen en Hamburg binnengehaald en weer doorgevoerd naar andere locaties om door te verkopen.

Het epicentrum van de cocaïnesmokkel is in de jaren naar het noorden van Europa verschoven meldt het rapport Cocaine Insights 1. Tussen begin 2018 en eind 2020 had bijna 60% van de verdachten die gearresteerd werden voor partijen cocaïne van 100 kilo of meer de Nederlandse nationaliteit. Het ging in totaal om 51 verdachten met een Nederlandse link.

De grootste groep waren Albanezen met 266 opgepakte verdachten. Hiervan was het merendeel (60% ongeveer) betrokken bij de handel in kleinere partijen van 10 gram tot een kilo. Van de 144 gearresteerde Marokkanen was 75 procent betrokken bij deze kleinere partijen.

Volgens het onderzoek is de handel in cocaïne in Europa gewelddadiger geworden met meer competitie tussen bepaalde groepen. Albanezen blijken een prominente rol te hebben ingenomen inzake de groothandelslevering van blokken cocaïne.

In 2020 werd alleen al in Antwerpen ruim 65,6 ton cocaïne onderschept en in beslag genomen. De drugs waren voornamelijk afkomstig uit Ecuador, Brazilië en Colombia. De meeste partijen werden via België gesmokkeld, gevolgd door Spanje en Nederland. Het gros van de partijen cocaïne in Antwerpen werd gesmokkeld door criminele organisaties uit Nederland. Vanuit daar werden de partijen verder vervoerd en verkocht.