Nederlandse criminelen kunnen niet meer veilig vertoeven in Dubai na nieuwe verdragen justitie

Nederlandse criminelen kunnen niet meer veilig vertoeven in Dubai na tekenen nieuwe verdragen.

Demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft zondag in Abu Dhabi twee verdragen ondertekend. Het gaat om verdragen inzake wederzijdse rechtshulp in strafzaken en uitlevering van verdachten. Hierdoor zal het voor criminelen niet meer aantrekkelijk te zijn om onder te duiken in het Emiraat.

Door de afspraken kunnen de opsporingsdiensten van Nederland en Abu Dhabi sneller voldoen aan verzoeken over criminelen praktijken en informatie hierover uitwisselen. Dat houdt in dat criminelen die zich in het land bevinden uitgeleverd kunnen worden aan Nederland.

‘In de aanpak van internationaal opererende criminelen die meer en meer over grenzen lijken te gaan met moord en doodslag, wapen- en drugshandel en in hun witwaspraktijken, zijn de VAE voor Nederland een belangrijke partner,’ aldus demissionair minister Grapperhaus in een verklaring. ‘Dat hebben we de afgelopen jaren ook kunnen zien in de samenwerking tussen onze landen op dit vlak. Met de VAE slaan wij de handen ineen in de strijd tegen criminaliteit.’