Lijntjes cocaïne © crime nieuws

Nederlandse en Belgische drugscriminelen in bizarre zoektocht naar verloren cocaïne

Een rechtbank heeft uitspraak gedaan in een zaak waarbij zeven Nederlandse en Belgische drugscriminelen dagen op zoek zijn gegaan naar een partij cocaïne die per ongeluk in Denemarken terechtkwam.

In juli 2015 werd vanuit Brazilië een partij cocaïne van 310 kilogram verstopt in een container op weg naar Antwerpen. Uit de planning bleek dat de container een week lang in de Belgische haven zou blijven en gaf de uithalers zodoende voldoende tijd om de partij uit de container te halen.

Het ging echter alleen niet zoals gepland en de container werd op dezelfde dag nog op een schip geplaatst die koers zette naar de Deense havenstad Fredericia. De verdachten zouden het volgens de Deense OM niet bij hebben laten zitten en met vier man zijn ze vanuit Rotterdam naar Denemarken gereden om de verloren cocaïne terug te halen.

Uit onderzoek zou blijken dat de vier direct na aankomst naar de haven zijn gereden en tot diep in de nacht zouden hebben gezocht. Rond 4.30 uur checkten ze in bij hotel Svanen in Billund op 45 minuten rijden van Fredericia. Met een track-and-trace systeem probeerden ze tevergeefs de container te lokaliseren. Een tweede poging mislukte wederom.

De vier Nederlanders besloten daarop om een aantal contacten uit België in te schakelen. Drie Belgen reden volgens de Deense politie op 12 juli naar Fredericia om mee te helpen zoeken. Voor een derde keer op rij werd er de hele nacht tevergeefs gezocht naar de container met daarin een lading cocaïne. Na meerdere mislukte pogingen besloten ze om zonder drugs terug te rijden naar Rotterdam en Antwerpen.

Een dag later werd bij een Deense bedrijf in Esbjerg een partij cocaïne aangetroffen. Het ging om de grootste drugsvangst ooit van het land. Het bleek te gaan om de verloren 310 kilo cocaïne. Na onderzoek van de Deense politie kwamen de zeven verdachten uit Rotterdam en Antwerpen in beeld. Op verzoek werden ze aangehouden en uitgeleverd aan Denemarken.

De zeven mannen riskeerden celstraffen van tien tot veertien jaar. De rechtbank heeft nu uitspraak gedaan en zegt dat er geen bewijs is dat ze eigenaar waren van de partij cocaïne. Volgens de rechter kan ook niet bewezen worden dat de verdachten op zoek waren naar de drugs. De vier Nederlanders en drie Belgen werden volledig vrijgesproken.

De mannen kregen ook een hoge schadevergoeding toegekend in verband met de tijd die ze onterecht zouden hebben gezeten. Hierop is justitie in hoger beroep gegaan. Het gerechtshof heeft nu bepaald dat de mannen geen schadevergoeding krijgen en ook nog opdraaien voor de gerechtelijke kosten.