Nederlandse hacker krijgt 12 jaar cel in VS

Afgelopen vrijdag is een 22-jarige Nederlandse ‘hacker’ in de Verenigde Staten veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar. De rechter in Seattle achtte hem schuldig aan onder meer bankoplichting.

De 22-jarige David Benjamin S. zou volgens het OM gegevens van meer dan 100.000 creditcards hebben gestolen. Die gestolen informatie verkocht hij door aan criminelen. De schade wordt geschat op zo’n $ 63.000.000 ( circa 46 miljoen in euro).

De verdachte gebruikte de gebruikersnaam ‘Fortezza’. Hij werd vorig jaar in Roemenië opgepakt en uitgeleverd aan de VS. Op bankfraude staat maximaal 30 jaar cel en een boete dat kan oplopen tot $ 1.000.000.

Een handlanger van ‘Fortezza’ heeft 7 jaar cel gekregen. Hij zou een programma op de elektronische kassa’s van restaurants in en rondom Seattle geplaatst, zodat ze de creditcardgegevens van klanten konden stelen.

S. zou degene zijn geweest die de codes daadwerkelijk verkocht aan derden. Één van die kopers staat ook terecht. Hij zal dit voorjaar zijn vonnis horen.