Foto ter illustratie.

Nederlandse marineschip Zr.Ms. Groningen onderschept grote partij drugs na achtervolging op zee

Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Groningen heeft een indrukwekkende drugsvangst gedaan na een spectaculaire achtervolging op zee.

In totaal werd meer dan 600 kilo drugs in beslag genomen nadat de verdachten weigerden te stoppen, zelfs na waarschuwingsschoten. Uiteindelijk werd de motor van de go-fast van de verdachten uitgeschakeld door gericht vuur, waarna zij zich overgaven aan de bemanning.

De actie vond plaats op een bekende smokkelroute in het Caribisch gebied, waar de Kustwacht Caribisch Gebied de speedboot detecteerde. Het marineschip Zr.Ms. Groningen kwam in actie en zette twee FRISC’s (Fast Raiding Interception Special Forces Craft) in, samen met een Dash-8-patrouillevliegtuig van de kustwacht, om de verdachte boot te onderscheppen.

De vijf verdachten weigerden echter om zich over te geven en gooiden hun illegale lading overboord voordat ze op de vlucht sloegen. Ze negeerden een stopsignaal en reageerden niet op waarschuwingsschoten. Na een intense achtervolging wist de marine de motor van de boot uit te schakelen door gericht te schieten. De verdachten werden vervolgens gearresteerd.

In totaal werden 20 pakketten drugs uit het water gehaald, met een totaal gewicht van 604 kilo. Zowel de contrabande als de verdachten zijn overgedragen aan het Korps Politie Caribisch Nederland op Bonaire voor verdere vervolging.

Dit is niet de eerste succesvolle drugsoperatie van Zr.Ms. Groningen. Vorige week werden ook al twee drugsboten onderschept, waarbij de bemanning eveneens de motoren moest uitschakelen met gericht vuur. In totaal werd toen ongeveer 1.900 kilo drugs in beslag genomen.

Het marineschip Zr.Ms. Groningen opereert sinds mei als stationsschip in het Caribisch gebied, waar het niet alleen counterdrugsoperaties uitvoert, maar ook paraat staat voor humanitaire hulpverlening. De inzet van het marineschip draagt bij aan de bestrijding van de drugssmokkel en de bevordering van de veiligheid in de regio.