© Politie

Plofkrakers uit Nederland met explosieven in zeer snelle auto gepakt in Duitsland

De Duitse politie heeft Nederlandse plofkrakers gepakt met explosieven in een zeer snelle auto.

Het onderzoek naar een groep plofkrakers werd eind vorig jaar gestart in samenwerking met de Nederlandse politie. De groep zou betrokken zijn bij het voorbereiden en plegen van plofkraken op geldautomaten, in voornamelijk Duitsland.

Op woensdag kwam het onderzoek tot een ontknoping met aanhoudingen. Drie verdachten werden vroeg in de ochtend in Gießen (Duitsland) op 375 km van Utrecht aangehouden. Zij reden in een zeer snelle auto met andere kentekenplaten. Zij werden nabij de Duitse plaats in Gießen klemgereden en aangehouden.

Bij doorzoeking trof de politie in de auto diverse attributen, zoals explosieven aan die gebruikt worden bij plofkraken. Een vierde ook Nederlandse verdachte werd in een bedrijf in Tilburg aangehouden. Aansluitend doorzochten rechercheurs het bedrijf. De verdachten zitten nog vast. Twee van de aangehouden verdachten komen uit Utrecht en één uit Amsterdam. De verdachte die in Tilburg aangehouden is, is woonachtig in Utrecht.

De verdachten in Duitsland worden vrijdag 1 april voorgeleid voor een onderzoeksrechter. De verdachte die in Nederland werd aangehouden, wordt vrijdag 1 april getoetst bij het Openbaar Ministerie. Hij zit momenteel in alle beperkingen vast. Om die reden kan er over de inhoudelijke kant van de verdenkingen van de verdachten en hun leeftijden nog geen mededelingen worden gedaan.