Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Nederlandse politie kan ‘geheime’ telefoonnummer gebruikers Telegram opvragen

De Nederlandse politie heeft de mogelijkheid om telefoonnummers van Telegramgebruikers op te vragen, ook al hebben die gebruikers hun telefoonnummers expliciet geheim willen houden. Dit blijkt uit documenten die de korpsleiding vrijgaf na een beroep op de Wet open overheid.

De documenten bevatten instructies waarmee politiemedewerkers ‘met spoed’ IP-adressen en telefoonnummers bij Telegram kunnen vorderen. De politie kan dit doen als er sprake is van onmiddellijk dreigend levensgevaar.

Telegram zegt de privacy van de gebruikers hoog in het vaandel te hebben staan en beweert in het privacybeleid zelfs “nog nooit” persoonsgegevens te hebben gedeeld met wetshandhavers. Die belofte staat al langer op losse schroeven. Het Duitse Bundeskriminalamt (de federale politie) liet vorig jaar al weten met succes persoonsgegevens bij de berichtendienst te hebben gevorderd.

Betekenis voor gebruikers

De mogelijkheid voor de politie om telefoonnummers van Telegramgebruikers op te vragen heeft een aantal gevolgen voor gebruikers van de chatapp.

Ten eerste kunnen gebruikers er niet meer volledig zeker van zijn dat hun telefoonnummers geheim blijven. Dit kan een probleem zijn voor mensen die om privacyredenen hun telefoonnummer niet willen delen met anderen.

Ten tweede kan de mogelijkheid voor de politie om telefoonnummers op te vragen leiden tot meer surveillance van Telegramgebruikers. Dit kan een probleem zijn voor mensen die zich zorgen maken over hun privacy of die bang zijn voor vervolging.