ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Neef Ridouan Taghi bekent stallen gestolen auto’s maar ontkent betrokkenheid liquidatie

De neef van Ridouan Taghi heeft bekend dat hij een loods heeft gehuurd in Utrecht om gestolen auto’s te stallen maar ontkent dat hij gestolen auto’s heeft geleverd voor de liquidatie van advocaat Derk Wiersum.

Dat meldde Anouar T. tijdens de rechtszaak. Hij gaf aan in opdracht van onbekende drugsdealers zich bezig te hebben gehouden met het sweepen van gestolen auto’s. Dat is controleren of voertuigen voorzien waren van bakens waarmee auto’s gevolgd kunnen worden.

Volgens justitie gaf T. leiding aan een criminele organisatie die in zijn opdracht auto’s door heel het land stal. Uit getapte gesprekken blijkt volgens het OM dat T. de touwtjes in de organisatie strak in handen had. ‘Het is moeilijk voorstelbaar dat iemand die een organisatie aanstuurt die auto’s steelt en geen moeite heeft met het schoonvegen van auto’s, geen weet zou hebben van wat er met die auto’s wordt gedaan’, aldus de officier van justitie.

Het OM gelooft de verklaring van T. niet dat hij niet zou hebben geweten dat de voertuigen gebruikt werden bij de moord op Derk Wiersum. Justitie verdenkt T. ‘op zijn minst van medeplichigheid’ aan de moord op Wiersum. De neef van Ridouan Taghi ontkent die verdenking ten stelligste. De zaak gaat in september weer verder. De verdachte blijft tot die tijd in vastzitten.

De 44-jarige Derk Wiersum werd op 18 september bij zijn woning in Amsterdam doodgeschoten. Op dat moment stond hij al enige tijd Nabil B., de Mocro Maffia kroongetuige, bij in het Marengo-proces. Die zaak draait om meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Volgens B. zou Ridouan Taghi de opdrachtgever zijn voor meerdere liquidaties.