ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Neef Ridouan Taghi op eigen verzoek geen advocaat meer na hulp bij ontsnapping

Youssef T., de neef van Ridouan Taghi, is geen advocaat meer.

T. is op eigen verzoek van het tableau geschrapt. Sinds afgelopen vrijdag is hij officieel geen advocaat meer. Dat heeft minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind gemeld aan de Tweede Kamer. Daarnaast heeft de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) een klacht tegen Youssef T. ingediend bij de deken van Midden-Nederland. Op deze wijze wil de beroepsorganisatie via de tuchtrechter voorkomen dat hij in de toekomst terug kan keren naar de advocatuur.

De advocaat werd op 8 oktober 2021 aangehouden tijdens een bezoek aan Taghi in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Volgens justitie zou T. als soort boodschapper hebben gefungeerd voor de vermeende topcrimineel. Via briefjes werden tijdens bezoeken berichten doorgegeven. Dat zou volgens het OM blijken uit afgeluisterde gesprekken en beelden.

De recherche startte in februari 2021 een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke communicatie die RIdouan Taghi vanuit de gevangenis met de buitenwereld zou hebben. Uit onder meer onderschepte PGP-berichten van SKY ECC kwam de verdenking dat hij vanuit de EBI door zou zijn gegaan met criminele activiteiten. Tijdens het onderzoek bleek volgens het OM dat de neef zijn positie als advocaat mogelijk zou misbruiken.

Met toestemming van de rechter-commissaris zijn bijzondere opsporingsbevoegdheden ingezet om vast te kunnen stellen of de communicatie tussen de advocaat en Taghi ook daadwerkelijk strafbaar zou zijn. Het OM is daarbij zeer omzichtig te werk gegaan. Een belangrijk aspect is geweest dat het verschoningsrecht dat de advocaat toekomt zou worden gewaarborgd. T. is formeel aangehouden voor deelname aan een criminele organisatie die zich richt op drugshandel, witwassen en het voorbereiden van liquidaties.