Negen aanhoudingen in Eindhoven inzake voorbereiden en trainen voor een terroristisch misdrijf

De politie heeft in Eindhoven negen personen aangehouden op verdenking van het voorbereiden en trainen voor een terroristisch misdrijf.

De verdachten zijn 18 tot 31 jaar en zouden sympathiseren met het jihadistisch gedachtengoed van ISIS. De opgepakte mannen hebben de Nederlandse nationaliteit. Acht van hen zijn geboren in Nederland, een van hen is geboren in Afghanistan. Zij worden ook verdacht van deelname een terroristische organisatie.

Het Landelijk Parket van het OM en de Landelijke Recherche zijn deze zomer een onderzoek gestart met informatie van de AIVD. Bij de doorzoeking van de woningen van de verdachten is donderdag beslag gelegd op een groot aantal gegevensdragers. Daarbij zijn geen wapens of explosieven aangetroffen, meldt een woordvoerder.

De verdachten zijn vrijdag door de officier van justitie voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam om de rechtmatigheid van hun aanhouding te toetsen. Zij zitten in alle beperkingen en mogen alleen met hun advocaten contact hebben.