De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Negen personen voor de rechter voor reeks Mocro Maffia liquidaties gelinkt aan conflict Amsterdamse onderwereld

In de rechtbank van Schiphol gaat een grote rechtszaak van start inzake een reeks Mocro Maffia liquidaties gelinkt aan een conflict in de Amsterdamse onderwereld.

De zaak start aanstaande woensdag in de rechtbank Noord-Holland. Er staan in totaal negen personen terecht in de leeftijd van 26 tot 44 jaar die allen worden verdacht van deelname aan een criminele organisatie. Daarnaast staat een aantal van hen terecht voor (voorgenomen) liquidaties in Amsterdam en Zaanstreek. Vanwege de onderlinge samenhang tussen de onderzoeken en de daarin aangemerkte verdachten, hebben de onderzoeken onder gezamenlijke leiding gestaan van de officieren van justitie van het Openbaar Ministerie Amsterdam en Noord-Holland (OM). 

Volgens justitie behoorden de verdachten tot hetzelfde criminele samenwerkingsverband, met als oogmerk het plegen van liquidaties en wapenbezit. Het gaat om meerdere zaken die door het OM zijn samengevoegd. Dezelfde dadergroep zou betrokken zijn geweest bij meerdere liquidaties en voorbereidingen daartoe. Het gaat om drie voltooide liquidaties en twee plannen voor liquidaties. De delicten hebben te maken met een conflict in de Amsterdamse onderwereld vanaf 2012 waar over en weer moorden zijn gepleegd tussen verschillende groepen.

Onderzoek Himalaya betreft een liquidatie die op 20 februari 2014 in Zaandam is gepleegd op de 30-jarige Alexander Gillis in de Pieter Jelles Troelstralaan . Het OM houdt de 33-jarige Iliass K. verantwoordelijk voor zijn organiserende rol in het plannen van de liquidatie. Het OM verdenkt de eveneens 33-jarige Gökhan C. van het besturen van de vluchtauto van de schutter. De schutter, Massod Amin Hosseini, is op 3 september 2014 zelf geliquideerd in Amsterdam.

Onderzoek Dollar gaat om een zogenaamde vergismoord op 12 juli 2014 in Amsterdam op een volstrekt onschuldig slachtoffer, Stefan Regalo Eggermont. Het beoogde doelwit reed in ongeveer dezelfde auto als het slachtoffer en woonde in dezelfde straat. Het OM houdt de 33-jarige Iliass K. verantwoordelijk voor deze moord. Twee andere verdachten, waaronder de vermoedelijke schutter Hosseini, zijn overleden. 

Onderzoek Theezeef gaat om de liquidatie op 3 september 2014 in Amsterdam van Massod Amin Hosseini. Het OM is van oordeel dat het slachtoffer de uitvoerder was van zowel de liquidatie in Zaandam (Himalaya) als de vergismoord in Amsterdam (Dollar). Het OM houdt de 33-jarige Iliass K. en de 36-jarige Khalid J. verantwoordelijk voor (de voorbereiding van) de moord in onderzoek Theezeef. De identiteit van de schutter(s) is niet vastgesteld, meldt justitie.

Onderzoek Tienshan betreft een voorgenomen liquidatie die in de periode juli-augustus 2014 is voorbereid. Onder de auto van het doelwit was een baken geplaatst op basis waarvan zijn locatie voortdurend bekend was. Het OM houdt de 33-jarige Iliass K. en Gökhan C. en de 26-jarige Hamza el H. verantwoordelijk voor de voorbereidingshandelingen.

Onderzoek Reek gaat eveneens om voorbereidingshandelingen voor een liquidatie begin oktober 2015 in Amsterdam. Het OM verdenkt meerdere leden van de organisatie, waaronder de 44-jarige Roderick P., van betrokkenheid bij dit misdrijf. De 44-jarige P. wordt ervan verdacht één of meer onbekend gebleven personen te hebben aangestuurd, die het slachtoffer buiten een shishalounge observeerden en hebben opgewacht.