De nepwebshop van de politie, die consumenten moet waarschuwen voor online fraude, heeft in korte tijd meer dan 125.000 unieke bezoekers getrokken. Dit is meer dan vier keer zoveel als aanvankelijk werd verwacht.
De website heeft niet alleen veel media-aandacht gekregen, maar bleek ook een waardevolle educatieve tool voor het herkennen van nepwebshops.
Verhoogde waakzaamheid voor online fraude
Volgens Gijs van der Linden, teamleider van het Landelijke Meldpunt Internet Oplichting (LMIO), gaat ongeveer de helft van alle aangiftes over internetoplichting over webwinkelfraude. In 2024 werden 45.000 aangiftes geregistreerd, waarvan meer dan 20.000 over frauduleuze webshops. “Het is een groot probleem”, zegt Van der Linden. “Het is goed dat we zoveel mensen hebben bereikt, maar het geeft ook aan dat veel mensen kwetsbaar zijn voor dit soort oplichting.” Het blijkt dat met name de groep 55-plussers een aanzienlijk aantal van de bezoekers uitmaakt.
Waarschuwingssite pakjedealsnu.nl
De website pakjedealsnu.nl leek op het eerste gezicht een betrouwbare webshop, maar bleek een nepwebsite die was opgezet door de politie om consumenten te waarschuwen. Op de site werden producten aangeboden tegen onrealistisch lage prijzen, met lovende klantbeoordelingen die de indruk wekten dat de webshop betrouwbaar was. Zodra een gebruiker probeerde iets aan te schaffen, werd hij of zij gewaarschuwd dat het om een malafide webshop ging. Deze waarschuwing werd gevolgd door uitleg over de risico’s van online fraude en hoe je een nepwebshop kunt herkennen.
Positieve reacties en media-aandacht
De campagne kreeg veel positieve reacties van consumenten die de site educatief vonden. Media-aandacht, waaronder interviews op radio en tv, zorgde voor een bredere bekendheid van de actie. Van der Linden was aanvankelijk bezorgd over mogelijke negatieve reacties, maar de feedback was overwegend positief. “Mensen vonden het educatief en anders dan wat ze gewend waren”, zegt hij.
Blijvende impact en vervolgplannen
De nepwebshop was een samenwerking tussen de politie en Capgemini, die de site kosteloos ontwikkelde. Ondanks dat de campagne inmiddels is afgerond, blijft de website online. De site wordt nu gebruikt voor educatieve doeleinden, zoals het leren herkennen van nepwebshops. Er wordt ook gekeken naar mogelijkheden om de site in de toekomst te gebruiken voor andere waarschuwingscampagnes, zoals het voorkomen van nepproducten tijdens evenementen zoals carnaval.
Tips om een nepwebshop te herkennen
Van der Linden benadrukt enkele belangrijke punten die consumenten kunnen helpen om nepwebshops te herkennen. Onrealistisch lage prijzen zijn vaak een waarschuwing. Het is ook belangrijk om de bedrijfsgegevens te controleren, bijvoorbeeld via de Kamer van Koophandel. Reviews op de website zelf kunnen gemanipuleerd zijn, dus het is verstandig om onafhankelijke beoordelingen te zoeken op platforms zoals Trustpilot. Keurmerken kunnen gecontroleerd worden via de officiële keurmerkwebsites, en de URL van de webshop moet goed worden bekeken om eventuele spelfouten te vermijden.