Nepwebsites offline gehaald en invallen in onderzoek fraude en witwassen tonnen euro’s

De politie heeft in een onderzoek naar cybercriminaliteit twee verdachten aangehouden en nepwebsites offline gehaald. Met de sites zou gefraudeerd worden.

Een 24-jarige man uit Groningen wordt verdacht van het bouwen van de nepwebsites waarmee gefraudeerd werd. Het gaat onder meer om een website met een naam die lijkt op die van een erkend bedrijf, dat ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Via de nepwebsite worden allerlei goederen te koop aangeboden. Het gaat vaak om voedings- (melkpoeder, energiedrank en sterke drank) en verzorgingsproducten (shampoo, deodorant en tandpasta). Na de aanhouding zijn tien nepwebsites offline gehaald door de politie.

De sites zijn voornamelijk Engelstalig en lokken nietsvermoedende klanten uit het buitenland. Klanten die goederen bestellen en deze vervolgens betalen, krijgen nooit iets geleverd. De gegevens die op de nepwebsite staan, zijn gekopieerd van het echte bedrijf, alleen de naam is voor de oplettende kijker iets anders geschreven.

Na de aanhoudingen zijn zoekingen gedaan in de woningen van man in Groningen en een 40-jarige verdachte uit Leeuwarden. Hij wordt verdacht van witwassen van frauduleus geld verdiend met de nepwebsites. Er zijn computers en andere gegevensdragers in beslag genomen voor verder onderzoek. De slachtoffers zijn gedupeerd voor enkele tonnen euro’s. Het onderzoek loopt nog en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.