pgp telefoons gekraakt, pgp gekraakt politie, pgp liquidatie diemen, pjotr liquidatie rechtszaak

Versleuteld netwerk voor communicatie PGP-telefoons uit de lucht

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben bekendgemaakt dat een groot versleuteld communicatienetwerk (PGP) uit de lucht is gehaald. Het netwerk werd in ieder geval door Nederlandse criminelen gebruikt, maar mogelijk ook door criminelen in het buitenland.

Via de offline gehaalde servers communiceerden de PGP-telefoons met elkaar. Door de versleuteling was de communicatie tussen verdachten van georganiseerde misdaad voor opsporingsdiensten niet te traceren of af te tappen.

De politie heeft de offline gehaalde servers gekopieerd en hopen de informatie in lopende strafzaken te kunnen gebruiken. Er waren in totaal circa 19.000 geregistreerden die gebruik maakten van het netwerk. Mensen met zo’n telefoon die nu proberen te communiceren krijgen een bericht van de politie te zien dat het systeem door de politie gekopieerd is en onderzocht wordt.

Een 36-jarige Nijmegenaar is aangehouden door de politie. Zijn bedrijf leverde PGP-telefoons voor een prijs vanaf 1.500 euro. Ook in het buitenland, in Canada, is een server offline gehaald en gekopieerd.