Martin Kok bij Pauw, lacht Holleeder uit. © Pauw NPO1

Nieuwe aanhouding in onderzoek zware bom Martin Kok van Vlinderscrime

In het onderzoek naar de poging tot liquidatie op Martin Kok van Vlinderscrime heeft de politie een man uit Utrecht aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij het plaatsen van de bom.

Op 2 juli 2016 zagen omstanders rond 22.00 uur iets zitten onder een geparkeerde auto aan de Amsteldijk. De politie werd gebeld en een onderzoek werd gestart. Het bleek te gaan om een auto waarmee Martin Kok naar het naastgelegen restaurant was gereden. Het restaurant werd ontruimd en de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft het explosief meegenomen en ontmanteld.

Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut blijkt nu dat het een nogal krachtig explosief was. De bom was veertig krachtiger dan een handgranaat. Om de impact van het explosief te tonen heeft de politie in samenwerking met Defensie een explosief met dezelfde kracht onder een soortgelijke auto als die van Martin Kok tot ontploffing gebracht en vastgelegd op beeld.

martin kok geliquideerd, liquidatie martin kok
Foto van bom onder auto Martin Kok © Twitter Vlinderscrime.nl

Martin Kok van Vlinderscrime werd op donderdagavond 8 december 2016 geliquideerd toen hij net weg wilde rijden bij een seksclub in Laren. De schutter wachtte hem op in de bosjes en schoot hem ter plekke dood. De uitbater van Vlinderscrime was al eerder doelwit van aanslagen. In juli werd een bom onder zijn auto gevonden en eerder werd zijn huis en woning beschoten. Omdat hij op een dodenlijst stond werd hij beveiligd door de politie.

De nu aangehouden 26-jarige Utrechter wordt verdacht van het plaatsen van de bom onder de auto. Hij werd dinsdagavond 30 mei aangehouden. Een dag eerder werd ook al een verdachte aangehouden in verband met de liquidatiepoging. Dat ging om een 49-jarige man uit Zuid-Holland. De Utrechter zit in alle beperkingen en mag alleen contact hebben met zijn advocaat. Het onderzoek naar de mislukte bomaanslag is in volle gang en de recherche sluit meer aanhoudingen niet uit.