© Pexels / Pixabay

Nieuwe deal justitie met kroongetuige voor liquidaties Rotterdam en Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft een overeenkomst gesloten met een kroongetuige om opdrachtgevers en betrokkenen te kunnen vervolgen voor meerdere ernstige misdrijven in Amsterdam en Rotterdam.

Deze misdrijven omvatten de moord op Ibrahim Azaïm op 10 mei 2020 in Rotterdam, voorbereidingen voor een moord op een 39-jarige man in dezelfde stad van mei tot juni 2020, een beschieting op club Mad Fox op 29 juli 2020 in Amsterdam, en de moord op Serdar Ay op 20 oktober 2020 in Amsterdam.

Rol van de Kroongetuige

De kroongetuige, een 29-jarige man, heeft uitgebreide verklaringen afgelegd in ruil voor een strafvermindering. Hij heeft cruciale informatie verstrekt over zowel zijn eigen betrokkenheid als die van anderen. In mei 2022 werd hij door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf voor zijn rol in de moord op Serdar Ay en een gewapende overval in Alphen aan de Rijn een maand later. Deze veroordeling is momenteel in hoger beroep.

Goedkeuring en Onderzoek

Na een zorgvuldige beoordeling van de betrouwbaarheid van zijn verklaringen, heeft het OM besloten een kroongetuige-overeenkomst met hem te sluiten. Deze overeenkomst is goedgekeurd door het College van Procureurs-Generaal en de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam.

Gecombineerd Rechercheteam

De onderzoeken naar de misdrijven worden uitgevoerd door een gecombineerd rechercheteam van Amsterdamse en Rotterdamse rechercheurs. Dit team werkt onder leiding van officieren van justitie uit beide steden en zal de zaken presenteren aan de rechtbank in Amsterdam.

Belang van Kroongetuigen

De verklaringen van kroongetuigen zijn van groot belang voor de vervolging van ernstige misdrijven, vooral wanneer andere bewijsmiddelen onvoldoende zijn. Het gebruik van kroongetuigen is een effectief middel om criminele netwerken aan te pakken die anders moeilijk te ontmantelen zijn.