© Pexels / Pixabay

Nieuwe kroongetuige Dominique K. praat over liquidaties en opdrachtgevers, justitie zoekt zeker drie man

In de rechtbank van Amsterdam is vandaag een zaak van start gegaan die draait om twee liquidaties en andere gewelddaden.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdedigt in deze zaak de inzet van een nieuwe kroongetuige, een controversiële maar cruciale stap in de strijd tegen georganiseerde misdaad.

Inzet van een Kroongetuige: Dominique K. en Strafvermindering

De kroongetuige in deze zaak is de 29-jarige Dominique K., een van de verdachten die heeft besloten openheid van zaken te geven in ruil voor strafvermindering. Het OM erkent dat het gebruik van kroongetuigen een gevoelig en risicovol middel is, zeker na de gebeurtenissen rondom het Marengo-proces. Hierbij werden verschillende mensen in de omgeving van de kroongetuige geliquideerd, waaronder misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Veiligheidsrisico’s en Het Belang van Kroongetuigen

Het OM benadrukt dat het inzetten van kroongetuigen enorme veiligheidsrisico’s met zich meebrengt. Echter, zonder hun verklaringen zouden sommige zware misdrijven onopgelost blijven en zouden criminele kopstukken buiten het bereik van justitie blijven. De inzet van Dominique K. heeft al geleid tot de arrestatie van drie verdachten, wat volgens het OM essentieel is voor het oplossen van de misdrijven.

Beschuldigingen: Liquidaties en Beschietingen

De verdachten worden door het OM beschuldigd van twee moorden die in 2020 plaatsvonden, waaronder een vergismoord. Daarnaast wordt hen het voorbereiden van een derde moord en het beschieten van een club in Amsterdam ten laste gelegd. Volgens het OM vloeit dit geweld voort uit een conflict tussen de criminele kopstukken Roger P., beter bekend als ‘Piet Costa’, en Ali D. De verdachten zouden deel uitmaken van de groep rond Ali D. en hadden het gemunt op leden uit de organisatie van Costa.

Ontstaan van de Kroongetuigendeal

De deal met Dominique K. kwam tot stand nadat hij in de gevangenis toevallig naast Piet Costa terechtkwam. Costa herkende hem en drong erop aan dat K. informatie zou doorspelen aan de politie om zo zijn rivaal Ali D. te raken. Deze situatie leidde uiteindelijk tot de kroongetuigendeal. Bewijsmateriaal dat deze druk ondersteunt, werd gevonden in versnipperde brieven op de bodem van een vogelkooi in de cel van Piet Costa.

Kritiek en Twijfels over de Kroongetuigendeal

Er zijn echter twijfels geuit over de manier waarop de deal met Dominique K. tot stand is gekomen. Advocaat Sander Janssen betwijfelt of K. onder dreiging verklaringen heeft afgelegd. Daarnaast gaan er geruchten in de gevangenis dat Piet Costa een groot geldbedrag zou hebben geboden aan K. om kroongetuige te worden. Het OM stelt echter geen bewijs te hebben voor deze aantijgingen en benadrukt dat K. uit eigen wil heeft besloten kroongetuige te worden, mede om zijn eigen leven te beschermen.

Zoektocht naar Andere Verdachten

Naast de kroongetuigeverklaringen over de liquidaties heeft Dominique K. ook informatie gegeven over andere misdrijven, zoals overvallen en aanslagen op panden in verschillende steden. Het OM is nog op zoek naar minstens drie andere verdachten, waarvan sommigen zich mogelijk in het buitenland bevinden. Dit bemoeilijkt hun aanhouding, maar de zoektocht gaat onverminderd door.

De zaak zet een nieuwe stap in de aanpak van georganiseerde misdaad in Nederland en benadrukt opnieuw de delicate balans tussen het gebruik van kroongetuigen en de daarmee gepaard gaande veiligheidsrisico’s. Het proces zal de komende maanden nauwlettend worden gevolgd, zowel door de betrokkenen als door de samenleving.