Nieuwe kroongetuige inzake reeks Mocro Maffia liquidaties in Utrecht en Amsterdam

Er blijkt een nieuwe kroongetuige te zijn in een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe in Amsterdam en Utrecht.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) gaat het om de Utrechtse Nabil B. (30) die informatie zou hebben over meerdere liquidaties en/of voorbereidingen van moordaanslagen. De man werd vandaag gepresenteerd door het Openbaar Ministerie (OM).

Tijdens de inleidende zitting inzake de liquidatie van Hakim Changachi werd duidelijk dat er nu een kroongetuige is. De liquidatie van Changachi vond vorig jaar in Utrecht plaats. Vermoedt wordt dat de daders een ander doelwit op het oog hadden en het slachtoffer per vergissing hebben doodgeschoten. Twee dagen later werd opnieuw een poging gedaan om het echte doelwit te liquideren maar dit mislukte.

B. heeft zichzelf vorig jaar bij politie en justitie gemeld omdat hij zich bedreigd voelde en in gewetensnood was gekomen door de dood van Changachi die helemaal niet het doelwit was. Hij is in de afgelopen maanden gehoord en heeft verklaringen afgelegd over liquidaties, pogingen tot moord en voorbereidingen voor moord. Hij heeft niet alleen over zichzelf verklaard, maar ook over zijn opdrachtgevers en andere betrokkenen.

De verdachte heeft in december 2017 een overeenkomst gesloten met het OM, een zogenoemde kroongetuigeregeling. Deze overeenkomst kwam tot stand na toetsing door de rechter-commissaris in Amsterdam.  De kroongetuige heeft ook zijn vermeende opdrachtgever genoemd. Dit zou de 40-jarige Redouan T. zijn. Het OM heeft beloningen uitgeloofd van 25.000 euro voor informatie die leidt tot de aanhouding van T. en een andere verdachte inzake liquidaties Said R. Het Landelijk Parket richt zich met de zaak Marengo op de opdrachtgevers van een reeks liquidaties in Utrecht en Amsterdam.