Noodtoestand in El Salvador na 62 moorden in 24 uur: ‘Jullie zullen geen zonnestraal meer zien’

In El Salavdor is de noodtoestand afgekondigd na tientallen moorden bij bendegeweld.

Er zijn binnen 24 uur zeker 62 personen vermoord in het land. Het parlement van het Centraal-Amerikaanse land heeft met de maatregel ingestemd. Volgens de politie zou de moorden gelinkt zijn aan bendegeweld. Het land wordt al jaren geteisterd door extreem geweld door bendes op straat en in de gevangenissen.

De noodtoestand blijft de komende 30 dagen van kracht. De komende tijd kunnen mensen zonder aanhoudingsbevel worden aangehouden. Verder geldt er ook een samenscholingsverbod en wordt communicatie gecontroleerd. In de gevangenissen zijn ook maatregelen genomen, zo mogen gedetineerden hun cellen niet meer uit. ‘Jullie zullen geen zonnestraal meer kunnen zien’, aldus de president van El Salvador, Nayib Bukele, op Facebook.

De tientallen recente moorden zijn in verschillende regio’s van El Salvador gepleegd. Wat de aanleiding is voor de opleving van het bendegeweld wordt nog onderzocht. ‘We proberen te achterhalen wat er aan de hand is, wie erachter zit en hoe het wordt gefinancierd’, schreef Bukele.