Noodverordening in Arnhem vanwege mogelijke confrontaties hooligans en rellen

In Arnhem is een noodverordening ingesteld vanwege mogelijke confrontaties hooligans.

Er zijn volgens de gemeente aanwijzingen dat supporters van FC Twente en NEC naar Arnhem willen komen om de confrontatie aan te gaan met de harde kern van Vitesse. Daarnaast zouden er mogelijk ook een groot aantal ‘Defend-groepen’ naar de stad komen. ‘Deze groepen zijn eerder betrokken geweest bij ernstig uit de hand gelopen coronademonstraties’, aldus de gemeente in een toelichting.

De politie kan door de noodverordening nu onder meer bij invalswegen preventief mensen controleren. Er staat een demonstratie op de planning van de groep ‘Weg met dit Kabinet’. Er zijn enkele voorwaarden gesteld zoals een maximum aantal personen van vijfhonderd en is demonstreren alleen toegestaan op de Markt.

‘Demonstreren is een grondrecht, en het is onze plicht om dat op een veilige manier te faciliteren door een geschikte plek aan te wijzen en afspraken te maken met de organisatie. Signalen van risico’s op rellen op verschillende plekken in de stad, brengen dat demonstratierecht in gevaar’, schrijft Burgemeester Marcouch in een verklaring.

‘Bovendien zullen veel mensen op deze zonnige Koningsdag de parken opzoeken. Ik laat het niet toe dat gezinnen met jonge kinderen, of nietsvermoedende parkbezoekers, terecht komen in een groep relschoppers. Deze noodverordening is daarom nodig.’