NRC fotograaf opgepakt en vastgezet omdat hij weigerde foto’s te geven

Een fotograaf van NRC Handelsblad is door de politie opgepakt en vastgezet omdat hij weigerde foto’s af te staan. De NRC heeft de zaak aangekaart bij het College van procureurs-generaal.

De freelance fotograaf Chris Keulen was afgelopen zondag aan het werk in de buurt van Brunssum inzake een verhaal over geluidsoverlast door NAVO-verkenningsvliegtuigen. Er ontstond een vechtpartij tussen een activist en een Amerikaanse militair in burgerkleding.

De fotograaf maakte foto’s van het incident en meldde zich later op het politiebureau voor een getuigenverklaring. Op dat moment werd hem gevraagd of hij de foto’s wilde afstaan. Dit weigerde hij waarop Keulen werd aangehouden. Uiteindelijk is zijn camera in beslag genomen.

Bij NRC Handelsblad vinden ze dat de politie en justitie veel te ver buiten hun boekje zijn gegaan omdat er geen toestemming is gevraagd aan de rechter-commissaris. Volgens de politie was dat niet nodig omdat NRC zelf de bron was van het materiaal en er dus geen sprake was van bronbescherming.

Het College van procureurs-generaal gaat de zaak nu uitzoeken. Hoofdredacteur Peter Vandermeersch heeft het OM alvast gevraagd om de zaak tegen fotograaf Chris Keulen te seponeren en de in beslag genomen foto’s te vernietigen.