OM: Arrestant in Zwolle overleden door overdosis harddrugs en niet door politiegeweld

Een arrestant die in Zwolle overleed is niet door politiegeweld om het leven gekomen maar als gevolg van een overdosis drugs.

De 40-jarige arrestant kwam zaterdag 14 maart in Zwolle om het leven kwam na een aanhouding. Uit onderzoek is gebleken dat een hoge concentratie amfetamine hem fataal is geworden. Het geweld dat bij zijn aanhouding is gebruikt was noodzakelijk en proportioneel, oordeelt het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland. Het OM gaat niemand strafrechtelijk vervolgen, meldt een woordvoerder.

De man overleed nadat agenten hem met hulp van omstanders tegen de grond hadden gewerkt, en hem hadden meegenomen naar het politiebureau. De man verkeerde in verwarde toestand. Op het moment dat de politie arriveerde op het bureau is de man overleden.

In verband met de dood van de man werd een onderzoek ingesteld door de Rijksrecherche. Het onderzoek heeft geen aanwijzingen opgeleverd dat geweld heeft geleid tot de dood van de arrestant. Het OM concludeert dat er geen sprake is van strafbare feiten. Het OM ziet daarom geen reden tot strafvervolging van agenten of andere personen betrokken bij de gebeurtenissen voorafgaand aan het overlijden.