© US Army via Wikimedia Commons

OM-baas: ‘Aannemelijk dat Peter R. de Vries is geliquideerd vanwege rol in Marengo-liquidatieproces’

Gerrit van der Burg, baas van het Openbaar Ministerie (OM), meldt in een interview dat het aannemelijk is dat misdaadjournalist Peter R. de Vries geliquideerd is vanwege zijn betrokkenheid bij het Marengo-proces.

Dat heeft Van der Burg vrijdagavond gezegd in Nieuwsuur. Het zou aannemelijker zijn dat De Vries vanwege het bijstaan van de kroongetuige zou zijn doodgeschoten dan zijn werk als journalist. Hij meldt wel dat justitie ook andere richtingen onderzoekt. Van der Burg snapt dat de link met Ridouan Taghi, hoofdverdachte in het Marengo-proces, snel wordt gelegd, maar andere scenario’s worden ook bekeken.

De misdaadjournalist maakte in 2019 bekend dat hij op een dodenlijst van Ridouan Taghi zou zijn gezet. De vermeende topcrimineel ontkende dit. Het plaatsen van De Vries zou te maken hebben met zijn rol in het Marengo-proces en het feit dat hij kroongetuige Nabil B. bijstond de belastende verklaringen heeft afgelegd over Taghi, andere zware criminelen en een reeks liquidaties.

In het liquidatieproces werden eerder de broer van B. en diens advocaat, Derk Wiersum, geliquideerd. De schutter van de liquidatie op de onschuldige broer kreeg 28 jaar cel. De twee vermeende uitvoerders van de liquidatie op Wiersum hoorden eerder deze week levenslange gevangenisstraffen tegen zich eisen. In die zaken is een mogelijke opdrachtgever nog niet in beeld en/of in staat van beschuldiging gesteld.