OM eist 18 jaar cel voor dodelijke overval op juwelier

Het Openbaar Ministerie heeft 18 jaar cel geëist tegen, Soufiane B., voor de overval op juwelier Hund. De 20-jarige Soufiane word onder meer verdacht van het doodschieten van Fred Hund.

Op 7 oktober 2010 terwijl Fred aan het werk is in zijn juwelierszaak in Amsterdam-West, stormen twee overvallers zijn zaak in. De juwelier raakte in gevecht met de overvallers en werd voor zijn zaak dodelijk in zijn buik getroffen. Wie van de twee overvallers het schot gelost heeft is niet duidelijk, ook is er geen tweede dader voor de overval gearresteerd. De hoofdverdachte Soufiane B., beroept zich op zijn zwijgrecht.

Volgens het OM maakt het niet veel uit wie er precies geschoten heeft want, beide daders hebben tijdens de overval fysiek geweld gebruikt. Ook gingen ze samen met een geladen vuurwapen op pad. De officier van justitie heeft B. daarom onder andere ‘gekwalificeerde doodslag’ ten laste gelegd.

Het OM rekent het de verdachte zwaar aan dat hij na de dodelijke overval op Hund, gewoon door is gegaan met het organiseren van overvallen op juweliers door het hele land. Daarom is de gebruikelijke strafmaat voor moord verhoogt met drie jaar.

Volgens de officier werd Fred Hund in ‘in koelen bloede doodgeschoten’ en waren de daders alleen uit op de buit. De verdachte beroept zich sinds zijn arrestatie op zijn zwijgrecht. Volgens het OM maakt dat het nog zwaarder voor de nabestaanden.

B. is volgens justitie een goed georganiseerde overvaller. Zo bezocht hij veel websites van juweliers en ging hij vooraf de omgeving verkennen voor eventuele vluchtroutes. De officier van justitie zei, ‘B. was geen meeloper maar de organisator.’ 

Fred Hund word nog elke dag gemist door zijn familie. De familie benadrukt dat dit misdrijf vele levens heeft verwoest. De weduwe vind het van disrespect getuigen dat de verdacht zich beroept op zijn zwijgrecht. ‘Beseft de dader wel wat hij kapot heeft gemaakt met deze laffe daad?’, zei de weduwe van Fred Hund.

De overval betekende ook een vroegtijdig einde van het familiebedrijf, want Gerard Hund de broer van Fred kon niet verder zonder zijn broer. ‘Mijn vertrouwen in de mensen is op een verschrikkelijke manier ontnomen. Het vertrouwen dat ik had is omgeslagen in angst’, zei hij.

Volgens het OM maakt B. deel uit van een groep gewelddadige jonge mannen die de afgelopen jaren veel overvallen hebben gepleegd, met als doelwit vaak juwelierszaken. Vorige week eiste het OM tot drie jaar cel voor enkele leden van de groep. Drie andere medeverdachten werden vorig jaar in juli aangehouden tijdens de voorbereiding van een overval op een juwelier in Bleiswijk.

Tijdens de overval op juwelier Hund bleef een sportschoen en een boodschappentas achter. Daarop werd het dna-materiaal van B. gevonden. Donderdag houdt de advocaat van B. zijn pleidooi.