OM eist 9 jaar cel voor mislukte liquidatie op leider Satudarah

Vrijdag 8 maart heeft het Openbaar Ministerie 9 jaar geëist tegen York M. en Jean W. voor de mislukte liquidatiepoging op een leider van de motorclub Satudarah. De liquidatie mislukte faliekant omdat het beoogd doelwit was getipt over een mogelijke aanslag.

Op 9 november 2011 merkte onder meer zijn vriendin op dat twee mannen vanuit een auto hun woning in de gaten hielden. Daarop waarschuwde zij haar vriend, Etous Belserang, die snel naar huis kwam. De twee mannen gingen bij het zien van Belserang ervandoor waarop hij direct de achtervolging inzette.

Etous belde vanuit zijn auto meerdere malen met 112 om te zeggen dat de twee mannen die hij achtervolgde hem wilde liquideren. Op de A9 nabij Haarlem crashte de auto van de twee mannen. Eén van de twee kon in Zwanenburg worden aangehouden. Hij was bij het ongeluk gewond geraakt. York M. kon twee maanden later worden opgepakt.

In de buurt van de verongelukte auto van de aanslagplegers werden een doorgeladen vuurwapen, munitie en zwarte helmen gevonden. Het OM vermoedt dat deze spullen voor de liquidatie waren bedoeld.

De twee verdachten, York M. & Jean W., beroepen zich beiden op het zwijgrecht. Over 2 weken zal de rechtbank uitspraak doen in deze zaak.

Overigens wordt York M. ook verdacht van nog een poging tot moord en een aanslag met een anti-tankwapen op de Amsterdamse rechtbank. De behandeling van deze zaken begint op 25 maart 2013.