Het OM heeft gevangenisstraffen geëist voor het invoeren van honderden kilo’s blokken cocaïne via Schiphol.
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft onvoorwaardelijke gevangenisstraffen geëist tegen drie verdachten in verband met de invoer van 320 kilo cocaïne en voorbereidingshandelingen gericht op de cocaïne-invoer. De mannen, tussen de 50 en 59 jaar oud en afkomstig uit Diemen, Nieuw-Vennep en Amsterdam, worden ervan beschuldigd betrokken te zijn bij het smokkelen van de drugs.
Het onderzoek begon in 2019 toen het Cargo Harcteam, bestaande uit de Koninklijke Marechaussee, FIOD en Douane, informatie kreeg van het Team Criminele Inlichtingen. Deze informatie wees op voorbereidingsactiviteiten voor de invoer van verdovende middelen vanuit Zuid-Amerika naar de luchthaven Schiphol. In mei 2021 leidde dit tot de inbeslagname van 320 kilo cocaïne, verstopt in bloemendozen. Om het transport succesvol te laten verlopen, werd hulp van medewerkers op Schiphol ingeschakeld, die de lading uit het vliegtuig haalden, deze van de airside naar de landside brachten en buiten het zicht van de Douane verder vervoerden. Op 13 juli 2021 werden onder andere de drie verdachten gearresteerd, die op 7 en 8 juni 2023 terechtstonden. De zaak tegen een andere hoofdverdachte en acht medeverdachten zal op een later moment plaatsvinden, waarbij negen van hen werkzaam waren voor bedrijven op Schiphol. Het bewijs voor hun betrokkenheid bij de drugsinvoer is gebaseerd op verschillende onderzoeksgegevens, zoals telefoontaps, historische printgegevens, observaties en het afluisteren van vertrouwelijke communicatie.
De 52-jarige verdachte uit Diemen wordt gezien als de opdrachtgever voor de invoer van de partij cocaïne op 24 mei 2021. Hij schakelde een medeverdachte in die volgens het OM een sleutelpositie innam, zowel in relatie tot de opdrachtgevers als tot de uitvoerders op Schiphol, die van belang waren voor het onderscheppen van de drugs.
De 59-jarige verdachte uit Amsterdam, werkzaam bij een vrachtafhandelingsbedrijf, zou de dozen met cocaïne uit het vliegtuig hebben gehaald en vervoerd naar een bedrijfsgebouw op Schiphol. Hierdoor kon de zending buiten het reguliere afwikkelingsproces en buiten het zicht van de Douane worden voortgezet. Volgens de officier van justitie getuigt het dossier van ervaring en structurele facilitering, waarbij misbruik werd gemaakt van zijn functie.
De 50-jarige verdachte uit Nieuw-Vennep speelde volgens het OM een cruciale rol in het aansluitende vervoer, waarbij de verdovende middelen direct vanuit het vliegtuig verder zouden worden getransporteerd vanaf de luchthaven. Volgens de officier van justitie is zijn bijdrage aan het einde van de invoerketen essentieel om de drugsorganisatie in staat te stellen een partij met een straatwaarde van 16 miljoen euro op de Nederlandse markt af te zetten.
De officier van justitie benadrukte tijdens de zitting dat de handel in harddrugs gepaard gaat met een buitensporige hoeveelheid geweld, waaronder liquidaties en recente explosies bij woningen en bedrijfspanden, waarbij onschuldige burgers het slachtoffer worden. Daarnaast ondermijnt drugshandel onze samenleving op verschillende vlakken. Schiphol is een internationale luchthaven waar we trots op mogen zijn, maar corrupte medewerkers schaden de integriteit van de luchthaven en de daarbij betrokken bedrijven. De verdachten wordt ten zeerste kwalijk genomen dat zij, vanuit hun functie en met toegang tot beveiligde delen van de luchthaven, een belangrijke rol hebben gespeeld in het transport en de distributie van een aanzienlijke hoeveelheid verdovende middelen, die bedoeld waren voor verdere handel. Met hun handelen hebben zij het controlesysteem voor internationale drugshandel op Schiphol ondermijnd.
Op basis van het onderzoek heeft het OM geconcludeerd dat de verdachten strafbare voorbereidingshandelingen hebben verricht en daadwerkelijk cocaïne hebben ingevoerd volgens de Opiumwet. Geen van de verdachten heeft tijdens het onderzoek of ter zitting een geloofwaardige verklaring gegeven voor hun gedragingen. De officier van justitie heeft onvoorwaardelijke gevangenisstraffen geëist: negen jaar voor de 52-jarige verdachte uit Diemen, zeven jaar voor de 59-jarige verdachte uit Amsterdam en zes jaar voor de 50-jarige verdachte uit Nieuw-Vennep.
Aangezien de verdachten sinds vorig jaar niet meer in hechtenis zitten, heeft het OM verzocht dat zij bij een veroordeling direct weer worden vastgezet. De zittingen tegen de andere verdachten vinden later deze maand plaats, en naar verwachting zal de rechtbank op 30 juni uitspraak doen in alle zaken. De zaak tegen de andere hoofdverdachte is voor onbepaalde tijd uitgesteld.