Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

OM eist TBS met dwangverpleging voor neersteken huisarts Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag geëist dat de 39-jarige verdachte die in februari een huisarts neerstak in Den Haag, een TBS-maatregel met dwangverpleging krijgt. De verdachte zou ten tijde van het steekincident in een psychose hebben gezeten en is volledig ontoerekeningsvatbaar.

De verdachte had op 21 februari 2023 een afspraak bij de huisartsenpraktijk aan de Apeldoornselaan in Den Haag. Hij ging met een mes op zak naar de afspraak. Na het gesprek werd de huisarts geheel onverwachts en uit het niets op drie plekken gestoken, twee keer in zijn buik en een keer in zijn onderarm.

Het slachtoffer raakte zwaargewond en moest twee keer worden geopereerd. Hij is op de Intensive Care in coma gehouden.

De verdachte werd na het steekincident aangehouden. Hij heeft verklaard dat hij zich die dag agressief voelde en dat hij de huisarts wilde vermoorden als hij niet geholpen zou worden.

Volgens het OM is de verdachte een gevaar voor anderen. De officier van justitie zei in haar requisitoir: “De kernvraag is of de maatschappij tegen verdachte beschermd dient te worden omdat hij een gevaar is voor anderen. En het antwoord van het Openbaar Ministerie daarop is zonder enige aarzeling, zonder twijfel en ondubbelzinnig: JA!”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.