Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot tien jaar cel geëist tegen vijf mannen die verdacht worden van grootschalige cocaïnesmokkel. Het ging om duizenden kilo’s ter waarde van om en nabij de 150 miljoen euro.

De verdachten zijn tussen de 36 en 54 jaar oud en komen uit Made, Eindhoven, Bergen op Zoom, Den Haag en België. Tegen hen zijn straffen geëist tussen de 4 en 10 jaar. De hoogste eis was voor de man die vanwege zijn werk voor een transportbedrijf een belangrijke schakel in het logistieke proces vervulde. Een sleutelfunctie, aldus de officier van justitie.

De grote partij cocaïne werd in maart 2016 onderschept in de haven van Antwerpen. Tussen een lading ananassen werden duizenden kilo’s gevonden. In totaal rond de 5000 kilogram. De container was bedoeld voor een, volgens justitie, dekmantelbedrijf in het Nederlandse Monster.

De 4100 pakketten waren vermoedelijk bestemd voor verschillende afnemers. Dit wordt afgeleid uit het feit dat er verschillende stempels op de blokken cocaïne werden gevonden. In totaal veertig verschillende stempels. Veel informatie in deze zaak is naar boven gekomen via onderschepte PGP communicatie.

‘Vriend, ik ben vorige week een hele middag ondervraagd door de politie en ik denk dat mijn telefoon wordt afgeluisterd….Ik dacht dat we professionals waren!!!! Ik heb alles voor jullie opgelost!!!’. Aldus één van de onderschepte PGP berichten in deze zaak.