Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

OM eist zes jaar cel tegen rapper JayJay Santana wegens grootschalige oplichting via webwinkels

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag een gevangenisstraf van zes jaar geëist tegen de 30-jarige Rotterdammer ook bekend als JayJay Santana die wordt verdacht van grootschalige oplichting via malafide webwinkels. Daarnaast wordt hij beschuldigd van het witwassen van de opbrengsten uit zijn oplichtingspraktijken.

Volgens het OM verkocht de verdachte via diverse zelf opgezette webwinkels dure kleding, maar leverde deze nooit nadat klanten hadden betaald. Ongeveer 190 mensen zijn hierdoor gedupeerd, met een totaalbedrag van meer dan 120.000 euro. Het OM heeft een ontnemingszaak gestart om dit geld terug te vorderen.

Ondanks dat de verdachte meerdere keren door medewerkers van het televisieprogramma “Opgelicht” werd geconfronteerd met zijn handelingen, ging hij volgens het strafdossier door met zijn oplichtingspraktijken. Hij beweerde dat er problemen waren met de leverancier in China en beloofde deze snel op te lossen. Echter, uit onderzoek is gebleken dat hij deze beloftes niet nakwam. Hoewel er af en toe wel geleverd werd, gebeurde dit zelden en vaak in de verkeerde maat of kleur.

Uit een uitgebreid onderzoek van het cyberteam van de politie onder leiding van het OM is gebleken dat de verdachte de opbrengsten van zijn oplichtingspraktijken spendeerde aan luxe goederen, dure reizen en cosmetische ingrepen. Om buiten het zicht van justitie te blijven, maakte hij gebruik van zogenaamde “moneymules” om geld via buitenlandse rekeningen te incasseren. Moneymules zijn mensen met een kwetsbare achtergrond en schuldenproblematiek die hun rekening uitlenen tegen betaling, zodat crimineel geld kan worden overgeboekt of witgewassen. De verdachte moest wel gebruikmaken van moneymules omdat zijn eigen rekeningen waren geblokkeerd door zijn bank.

Met deze zware strafeis wil het OM aantonen dat het ook digitale criminaliteit hard aanpakt. De officier van justitie verklaarde in de rechtszaal: “Hoe lang het ook duurt, hoe ingewikkeld verdachte het ook maakt, dit is grootschalige oplichting en daarom pakken we het aan. Digitale criminaliteit is een groot probleem in onze samenleving waarbij veel volstrekt onschuldige slachtoffers vallen.”

Een ander aspect dat van belang is in deze zaak, is het gemak waarmee de verdachte handelde en bleef handelen, zelfs nadat hij herhaaldelijk op televisie in “Opgelicht” was geconfronteerd met de gevolgen van zijn daden. “Terwijl hij bleef opscheppen en op sociale media deed alsof hij de coole gast was met veel geld”, aldus de officier van justitie.