Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

OM: Geen straf voor man die overvaller doodreed tijdens roof Rolex van 30K in Arnhem

Een man die in 2017 een overvaller doodreed moet volgens justitie niet gestraft worden aangezien er sprake zou zijn van noodweer.

Het ging fout toen de verdachte een advertentie plaatste op Marktplaats om zijn Rolex van 30.000 euro te verkopen. Er kwam een reactie en een man haf afgesproken om op 30 maart 2017 de ‘klok’ te komen kopen. De verkoper had er naar eigen zeggen direct al geen goed gevoel bij. Toen de koper arriveerde ging het direct mis. De man trok een vuurwapen en begon te schieten.

De verkoper gooit het horloge en contant geld naar de overvaller, terwijl zijn vrouw de woning uit vlucht. De bewoner vlucht achter zijn vrouw aan. Op de Randweg weten zij het bestelbusje van een toevallig passerende bezorger in handen te krijgen. Inmiddels is ook de overvaller uit de woning gevlucht. Op de Randweg staan de overvaller en het echtpaar in het bestelbusje plotseling weer oog in oog met elkaar. Er is sprake van zeer stressvolle situatie, waarbij de overvaller zijn wapen op het busje richt en schiet, en de bewoner met het busje op de overvaller inrijdt. In deze situatie komt de 37-jarige man een beroep op noodweer toe, aldus de officier van justitie.

Na deze aanrijding blijft de overvaller bewegingsloos op de grond liggen. De 37-jarige man vervolgt zijn weg, maar keert dan het bestelbusje en rijdt opnieuw op de overvaller in. Deze overlijdt ter plekke aan zijn verwondingen. Volgens de officier is er door de aanrijdingen voldoende bewijs voor doodslag. De man kan zich bij de tweede aanrijding niet meer beroepen op noodweer, want het onmiddellijke gevaar was geweken. Het OM vindt desondanks dat de man niet strafbaar is. ‘Van de man kon in deze situatie niet redelijkerwijs worden verwacht dat hij tot helder nadenken in staat was én kon beseffen dat het gevaar was geweken’, aldus de officier van justitie.