Deo overvallers laden hun buit in een Porsche Cayenne. © Politie

OM: Gericht schieten op overvallers miljoenenroof waardetransport Amsterdam was rechtmatig

Het Openbaar Ministerie (OM) komt tot de conclusie dat de politieagenten rechtmatig hebben geschoten op de overvallers van een waardetransport in Amsterdam.

Dat heeft een woordvoerder bekendgemaakt. Door de geloste schoten kwam één van de overvallers, een 47-jarige Fransman, om het leven. Twee andere overvallers raakten gewond. Op basis van alle feiten en omstandigheden die uit het Rijksrechercheonderzoek naar voren zijn gekomen, concludeert het OM dat het schieten van de politieambtenaren gerechtvaardigd was. Zij mochten schieten uit noodweer en ter aanhouding. Geen van de dertien agenten die heeft geschoten, zal worden vervolgd, aldus het OM.

Eerder bleek uit het onderzoek van de Rijksrecherche dat er geen aanwijzingen of sporen zijn aangetroffen dat de overvallers gericht hebben geschoten. De agenten claimen dat dit wel het geval was, maar alle inslagen in politieauto’s en woningen zijn van politiekogels. Desondanks komt het OM zelf tot de conclusie dat de agenten wel degelijk rechtmatig hebben geschoten.

De zwaarbewapende overvallers sloegen op 19 mei vorig jaar toe bij Schöne Edelmetaal in Amsterdam-Noord, waar net op dat moment een waardetransport edelmetalen kwam ophalen of wegbrengen. Met hun miljoenen aan buit sloegen de criminelen op de vlucht in meerdere voertuigen waaronder een Porsche Cayenne. In Broek in Waterland probeerden de daders na de overval via een weiland te ontkomen. Agenten hebben uiteindelijk één van de overvallers in het weiland doodgeschoten en meerdere aanhoudingen verricht.

Deo overvallers laden hun buit in een Porsche Cayenne. © Politie