OM: Hitlergroet tijdens FC Den Bosch tegen Excelsior was ‘wegwerpgebaar’

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten de man die een Hitlergroet zou hebben gebracht tijdens de wedstrijd FC Den Bosch tegen Excelsior, niet te vervolgen.

Het OM heeft de beelden ook gezien en is van mening dat het hier niet gaat om een hitlergroet. In een gesprek met justitie heeft de man op de beelden gemeld dat hij een wegwerpgebaar maakte en geen hitlergroet. Hieronder een uitleg van het Openbaar Ministerie (OM) inzake de beslissing om niet tot vervolging over te gaan.

‘Wij hebben dit incident onderzocht. Samen met specialisten van het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie (LECD) en de politie hebben wij de bewegende beelden van het incident geanalyseerd. Het OM is niet tot de conclusie gekomen dat het hier gaat om een Hitlergroet. Het gaat in onze ogen om een meer algemene wegwerpbeweging. Wij hebben ook niet kunnen vaststellen dat die bewegingen gepaard gingen met (discriminatoire) uitingen in de richting van de speler van Excelsior. De betrokken man hebben wij ook gesproken. Hij ontkent met klem dat hiervan sprake zou zijn geweest. De man wordt ten aanzien van de armbeweging dus niet verdacht van discriminatie.’