© US Army (public domain) via Wikimedia Commons

OM: Irritatie tussen groepen om horloge voor Bas van Wijk werd doodgeschoten in Amsterdam

Er was voor het doodschieten van Bas van Wijk op een strand in Amsterdam, irritatie tussen twee groepen vanwege een horloge.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt. Voorafgaand aan de schietpartij lijkt er sprake te zijn van irritatie over en weer tussen twee groepen. Bij de groep waar Bas van Wijk toe behoorde, leefde het gevoel dat er naar hen gekeken werd door personen uit de groep waar de verdachte deel van zou uitmaken. Daarbij was het vermoeden bij de groep van Bas van Wijk dat het om een horloge zou gaan van iemand uit hun groep, meldt een woordvoerder. De precieze aanleiding van de schietpartij wordt verder onderzocht door de politie.

Een 20-jarige man uit Hoofddorp zit 90 dagen langer vast. Dat heeft de raadkamer van de Amsterdamse rechtbank beslist. De man wordt verdacht van moord dan wel doodslag, afpersing en overtreden van de wet wapens en munitie.

De drie andere verdachten die eerder zijn aangehouden, zijn door de rechtbank in vrijheid gesteld. Volgens de rechtbank zijn er onvoldoende verdenkingen voor hun betrokkenheid bij de schietpartij waarbij de 24-jarige Bas van Wijk om het leven kwam.

Op aanwijzingen van de 20-jarige verdachte zijn vorige week een vuurwapen en een horloge aangetroffen in een verbogen ruimte in een auto. Om vast te stellen of dit vuurwapen is gebruikt bij de dodelijke schietpartij op 8 augustus in park Oeverlanden wordt een schietproef gehouden. De resultaten van de proef zijn nog niet bekend. Het aangetroffen horloge blijkt van iemand uit de groep van het slachtoffer te zijn.